Leírások tudnivalók - Mák
2014.03.23. 12:16
Zeta mák
Promo: Mit kell tudnunk a mákról? A mák gazdagon tartalmaz (csontépítő), magnéziumot, (OMEGA4) növényi zsírsavat, aminosavat, foszfort, kalciumot, káliumot és vasat. Hatását abban fejti ki, hogy lassítja az öregedési folyamatokat; megállítja csontszövetek leépülését, és elkezdi újra építeni. Továbbá elősegíti a magas vérnyomás csökkenését. A telítetlen zsírsav összetétele miatt, megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterin szintet, miközben fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. Jelentős béltisztító hatása van: A kis fekete magok szinte emésztetlenül hagyják el a az emésztőrendszert, fellazítják a béltartalmat és letisztítják a bélcsatornák falait. És nem utolsó sorban, szinte teljesen megszünteti (frontváltozásnál) a lábban keletkező görcsöt. Továbbá, növeli a szellemi teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek gyógyulására. És még egy érv szól mellette: ötödébe kerül, mint az agyon reklámozott étel-kiegészítők, jóllehet a hatásfoka túlhaladja. Azt is tudnunk kell, nem azonnal, hosszabb távon (2-3 hónap) fejti ki gyógyító hatását. Ez mind nagyon szépen hangzik, főleg hogy a kertben termesztett növények mindegyike a táplálás mellett gyógyít is. Ilyen a gyömbéres sárgabarack lekvár is, ami segítségével sikeresen átvészeltük a telet megfázás nélkül.
Termesztés:
A mák magját sekélyen, egy-másfél cm mélyen kell a talajba tenni. Amikor a kikelt növények három-négylevelűek, akkor kell az állományt megritkítani úgy, hogy a sorban a tövek 5-6 cm-re legyenek egymástól. A vetést óvni kell az elgyomosodástól, a peronoszpórától, a levéltetvektől és egy jellegzetes kártevőtől, a máktokbarkótól, amely ellen a Decis esti kipermetezése nyújt védelmet.
A 80-100 cm magas száron nyíló virágokból tokok fejlődnek. Ezeknek a nyaki részén valamikor lyukak nyíltak, amelyeken keresztül régen kipergett a mákszem. A mostani fajták már zárttokúak, tehát a pergéstől nem kell tartani. A kistermelők a tokot 10-12 cm-es szárral vágják le és a tokokat felvágva fejtik ki belőlük a magot.
A frissen betakarított mákot szikkasztani kell, mert a nedves mag befülled. Ősszel is lehet mákot vetni szeptember végén, október elején. Az őszi vetésű mák korábban virágzik és a tokjai is korábban érnek be.
Receptek
Mákos snac
Hozzávalók:
- 80 dkg liszt
- 10 dkg mák (nem darálva!)
- 10 dkg sajt
- 3 teáskanál só
- 1 csomag sütőpor
- 3 dl tejföl
- 37,5 dkg sütőmargarin
- 1 evőkanál zsír
- 2 tojás sárgája
- A tetejére:
- 2 tojásfehérje
- szezámmag
Elkészítés:
A hozzávalókat összedolgozzuk, meggyúrjuk, majd vékonyra nyújtjuk, és a tojásfehérjékkel megkenjük. Szezámmaggal megszórjuk, és késsel vagy derelyemetszővel apró kockákra vágjuk. Ezután tepsibe rakosgatjuk, és kb. 180 fokon megsütjük. Ügyeljünk rá, hogy ne égjen meg, mert a mák megkeseredik.
Megjegyzés:
Nassolni, ropogtatni, vendégvárónak tökéletes. Olyan, mintha a boltban vettük volna, de gazdaságosabb.
Kasmiri aloo
Hozzávalók:
- 10-15 kis méretű főtt, hámozott burgonya
- 2 evőkanál olaj
- a szószhoz:
- 1 csésze apróra vágott hagyma
- 1 teáskanál fokhagymakrém
- 1 csipet gyömbér
- 1 teáskanál köménymag
- 2 teáskanál mák
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál vörös chili
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
- 1 csésze paradicsompüré
- 1 csésze tejszín
- 1 teáskanálnyi cukor
- só
Elkészítés:
Az olajat felforrósítjuk, beletesszük a szósz összes hozzávalóját, és felhígítjuk egy csésze vízzel. A burgonyát egészben, vagy félbevágva beletesszük, és addig főzzük, amíg átveszi a szósz ízét. Kenyérfélével vagy rizzsel tálaljuk. Más zöldségeket is lehet hozzá tenni.
Mákos sertéskaraj
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 szelet sertéskaraj
- 2 narancs leve
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 evőkanál méz
- 2 evőkanál szójaszósz
- 4 paradicsom
- 2 nagyobb cukkíni
- 6 ág menta
- 12,5 dkg lágy vaj
- 2 teáskanál darált mák
Elkészítés:
A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük. A húst megmossuk, lecsepegtetjük.
A fokhagymát összekeverjük a narancslével, a sűrített paradicsommal, a mézzel, a szójaszósszal, és belefektetjük a hússzeleteket. Lefedve 1 órát pácoljuk. Közben a zöldségeket megmossuk, a cukkini végeit levágjuk, a paradicsomot egyben hagyjuk, a cukkínit kisebb darabokra vagy nem túl vékony karikákra vágjuk. A mentát leöblítjük, felaprítjuk. A vajat összekeverjük a mákkal és a mentával. Kevés sóval, borssal ízesítjük. A húst és a zöldségeket a grillrácsra fektetjük, gyakran megforgatva kb. 20 percig sütjük. A sütés végén a húst megkenjük a páclével. A húst a zöldségekkel és mákos vajjal tálaljuk. Bagettet kínálhatunk még hozzá.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.