Leírások tudnivalók - Mák

2014.03.23. 12:16

Zeta mák

Promo: Mit kell tudnunk a mákról? A mák gazdagon tartalmaz (csontépítő), magnéziumot, (OMEGA4) növényi zsírsavat, aminosavat, foszfort, kalciumot, káliumot és vasat. Hatását abban fejti ki, hogy lassítja az öregedési folyamatokat; megállítja csontszövetek leépülését, és elkezdi újra építeni. Továbbá elősegíti a magas vérnyomás csökkenését. A telítetlen zsírsav összetétele miatt, megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterin szintet, miközben fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. Jelentős béltisztító hatása van: A kis fekete magok szinte emésztetlenül hagyják el a az emésztőrendszert, fellazítják a béltartalmat és letisztítják a bélcsatornák falait. És nem utolsó sorban, szinte teljesen megszünteti (frontváltozásnál) a lábban keletkező görcsöt. Továbbá, növeli a szellemi teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek gyógyulására. És még egy érv szól mellette: ötödébe  kerül, mint az agyon reklámozott étel-kiegészítők, jóllehet a hatásfoka túlhaladja. Azt is tudnunk kell, nem azonnal, hosszabb távon (2-3 hónap) fejti ki gyógyító hatását.  Ez mind nagyon szépen hangzik, főleg hogy a kertben termesztett növények mindegyike a táplálás mellett gyógyít is. Ilyen a gyömbéres sárgabarack lekvár is, ami segítségével sikeresen átvészeltük a telet megfázás nélkül.

Termesztés: 

A mák magját sekélyen, egy-másfél cm mélyen kell a talajba tenni. Amikor a kikelt növények három-négylevelűek, akkor kell az állományt megritkítani úgy, hogy a sorban a tövek 5-6 cm-re legyenek egymástól. A vetést óvni kell az elgyomosodástól, a peronoszpórától, a levéltetvektől és egy jellegzetes kártevőtől, a máktokbarkótól, amely ellen a Decis esti kipermetezése nyújt védelmet.

A 80-100 cm magas száron nyíló virágokból tokok fejlődnek. Ezeknek a nyaki részén valamikor lyukak nyíltak, amelyeken keresztül régen kipergett a mákszem. A mostani fajták már zárttokúak, tehát a pergéstől nem kell tartani. A kistermelők a tokot 10-12 cm-es szárral vágják le és a tokokat felvágva fejtik ki belőlük a magot.

A frissen betakarított mákot szikkasztani kell, mert a nedves mag befülled. Ősszel is lehet mákot vetni szeptember végén, október elején. Az őszi vetésű mák korábban virágzik és a tokjai is korábban érnek be.

 

Receptek

Mákos snac

Hozzávalók:

  •          80 dkg liszt
  •          10 dkg mák (nem darálva!)
  •          10 dkg sajt
  •          3 teáskanál só
  •          1 csomag sütőpor
  •          3 dl tejföl
  •          37,5 dkg    sütőmargarin
  •          1 evőkanál zsír
  •          2 tojás sárgája
  •          A tetejére:
  •          2 tojásfehérje
  •          szezámmag

Elkészítés:

A hozzávalókat összedolgozzuk, meggyúrjuk, majd vékonyra nyújtjuk, és a tojásfehérjékkel megkenjük. Szezámmaggal megszórjuk, és késsel vagy derelyemetszővel apró kockákra vágjuk. Ezután tepsibe rakosgatjuk, és kb. 180 fokon megsütjük. Ügyeljünk rá, hogy ne égjen meg, mert a mák megkeseredik.

Megjegyzés:

Nassolni, ropogtatni, vendégvárónak tökéletes. Olyan, mintha a boltban vettük volna, de gazdaságosabb.

Kasmiri aloo

Hozzávalók:

  •          10-15 kis méretű főtt, hámozott burgonya
  •          2 evőkanál  olaj
  •          a szószhoz:
  •          1 csésze apróra vágott hagyma
  •          1 teáskanál fokhagymakrém
  •          1 csipet gyömbér
  •          1 teáskanál köménymag
  •          2 teáskanál mák
  •          1 teáskanál őrölt koriander
  •          1 teáskanál vörös chili
  •          1 teáskanál őrölt kurkuma
  •          1 csésze paradicsompüré
  •          1 csésze tejszín
  •          1 teáskanálnyi cukor
  •         

Elkészítés:

Az olajat felforrósítjuk, beletesszük a szósz összes hozzávalóját, és felhígítjuk egy csésze vízzel. A burgonyát egészben, vagy félbevágva beletesszük, és addig főzzük, amíg átveszi a szósz ízét. Kenyérfélével vagy rizzsel tálaljuk. Más zöldségeket is lehet hozzá tenni.

Mákos sertéskaraj

Hozzávalók 4 személyre:

  •          4 gerezd fokhagyma
  •          4 szelet sertéskaraj
  •          2 narancs leve
  •          2 evőkanál sűrített paradicsom
  •          1 evőkanál méz
  •          2 evőkanál szójaszósz
  •          4 paradicsom
  •          2 nagyobb cukkíni
  •          6 ág menta
  •          12,5 dkg lágy vaj
  •          2 teáskanál darált mák

Elkészítés:

A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük. A húst megmossuk, lecsepegtetjük. 

A fokhagymát összekeverjük a narancslével, a sűrített paradicsommal, a mézzel, a szójaszósszal, és belefektetjük a hússzeleteket. Lefedve 1 órát pácoljuk. Közben a zöldségeket megmossuk, a cukkini végeit levágjuk, a paradicsomot egyben hagyjuk, a cukkínit kisebb darabokra vagy nem túl vékony karikákra vágjuk. A mentát leöblítjük, felaprítjuk. A vajat összekeverjük a mákkal és a mentával. Kevés sóval, borssal ízesítjük. A húst és a zöldségeket a grillrácsra fektetjük, gyakran megforgatva kb. 20 percig sütjük. A sütés végén a húst megkenjük a páclével. A húst a zöldségekkel és mákos vajjal tálaljuk. Bagettet kínálhatunk még hozzá.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://provincia2013.blog.hu/api/trackback/id/tr625875089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása