A magvetés ideje korán tavasszal, a fagyok elmúlta után van. Az elgereblyézett talajban 20-25 cm-re jelöljük ki a sorokat egymástól. Ha Száraz az idő, akkor a kihúzott vetőbarázdát alaposan öntözzük be, mert a sárgarépa magja lassan csirázik. Mint általában az olajat tartalmazó magok, ez is nehezen veszi fel a vizet, 3-4 hétig is elfekszik, amíg végül kikel. Ezért szokás a gyorsan csírázó hónapos retek-kel együtt verni; ez a növény jelzi a sor helyét, és lehetővé teszi, hogy a sárgarépát még kikelése előtt megkapáljuk, talaját megporhanyítsuk, és ezzel kezdeti lassú növekedését elősegítsük.

A mag 2 cm mélyen kerüljön a talajba, és fölötte a földet alaposan tömörítsük a gereblye fokával vagy lapát fonákával; ez meggyorsítja a magok vízfelvételét és kikelését.

Amikor a növénykék két-három levéllel rendelkeznek, akkor a vetést ki kell egyelni úgy, hogy a szomszédos növények egymástól 5-6 cm-re álljanak. Erre a munkára nincs szükség akkor, ha drazsírozott magot vetettünk.

A sárgarépavetést gyakran kell kapálni, nemcsak a gyomok elleni küzdelem céljából, hanem azért is, hogy a talaj felszíne mindig laza, porhanyós legyen. A hosszabb tenyészidejű sárgarépákat két-három alkalommal fejtrágyázzuk vagy lombtrágyával permetezzük meg.

Vízigényes növény lévén, meghálálja az öntözést. Különösen a magok csirázása idején és a gyökértest kialakulása-kor van szüksége sok nedvességre. A folyamatosan, erélyesen növekvő sárgarépa sokkal kellemesebb ízű és szöveti szerkezetű, mint azok, amelyek a szárazság miatt szakaszosan növekedtek.

A rövidebb tenyészidejű fajtákat másodterményként is vethetjük - fejes saláta, zöldborsó után - egészen június közepéig. Megkísérelhetjük a novemberi vetést is; az ekkor földbe került magok korán kikelnek, és ezek szedhetők a leggyorsabban tavasszal - föltéve, hogy a kemény, Szigorú tél nem pusztítja el a duzzadó csirákat.

Két fajtát vettem, az egyik Kamila - friss fogyasztásra, a másik Tinga - tárolásra. Turmixokhoz, köretnek, levesekhez szoktam felhasználni. Köretként a megpárolt répákat kevés fűszeres vajjal meglocsolom, így ízre finomabb. Turmixhoz 1 db (10-15 dkg) répát, kevés citromlevet, és bármilyen más gyümölcsöt szoktam használni. Nagyon jót tesz a bőrnek, körömnek és nem utolsó sorban magas vitamintartalommal is rendelkezik.

A bejegyzés trackback címe:

https://provincia2013.blog.hu/api/trackback/id/tr815875169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása