Cukkíni
2014.02.16. 13:24
A cukkini az az a növény, ami igazi nagy rácsodálkozás volt idén. Olyasvalamit kaptunk apósjelölttől, mit még ő sem ismert, de azt mondták neki, nagyon jó. Így a kert egyik kis szegletében helyet kapott három pici palánta. A három pici palántából hetek alatt három nagyon nagy bokor lett, ami imádta a vizet, napfényt és rengeteg termést hozott. Szinte nem is volt olyan hét júniustól szeptemberig, amikor ne vittem volna a konyhába pár szép darabot. A cukkinivel vigyázni kell. Átporozta az uborkát és a görögdinnyét, aminek csak a tengerimalacok örültek. A sárgadinnyének nem lett nagyobb baja, de csak azoknak, amiket malacos komposztot kaptak. Kb 10 méterre volt az uborka, de a pollen az pollen.
A mennyiség miatt igyekeztem minél több finomságot készíteni:
- Rántott cukkini - kb 2 centis karikákra vágjuk, tejfölös-paprikás tojásba és prézlibe forgatjuk, kisütjük.
- Cukkini tócsni - mint a hagyományos tócsni, csak kicsit több lisztel és sóval - lereszeljük, foghagymát és lisztet adunk hozzá, kanállal forró olajba 3-4 centis halmokat kisütünk.
- Rakott cukkini - Cukkínit 1 centis karikákra vágunk, besózzuk, rizst főzünk és darált húsos alapot készítünk. Cukkínit lecsepegtetjük, rákanalazzuk a rizst és a darált husis alapot, még egy réteg cukkíni, még egy réteg rizs, még egy réteg darált hús, a tetejét cukkínivel fedjük, tejfölt kanalazunk rá, megszórjuk sajttal és a sütőben 40 percig sütjük.
- Töltött cukkíni - Cukkínit hosszant félbe vágjuk, párolt paradicsomos kakukkfüves rozmaringos husis alapot töltünk a magok helyére, füstölt sajttal vagy sima trappistával megszórjuk, sütőben készre sütjük.
- Savanyúság cukkiniből-
Hozzávalók: 1, 5 kg cukkíni, 2 ek só, 2 csokor kapor, 1 fej fokhagyma, 1-1 kk bors és köménymag, 10 dkg cukor, 5 dl borecet, üvegenként késhegynyi tartósító.
Elkészítése: A cukkínit meghámozzuk, kettévágjuk, magját kikaparjuk, majd újnyi csíkokra vágva besózzuk. Egy óra elteltével a sóból kinyomkodjuk, és üvegekbe rakjuk. A borecetet fél liter vízzel felöntjük, belerakjuk a fűszereket, a fokhagymagerezdeket és az apróra vágott kaprot, és 4-5 percig forraljuk. A lét azonnal a cukkíni szeletekre öntjük, rászórjuk a tartósítót, az üvegeket lezárjuk, és 10 percig gőzöljük. Ez a savanyúság sajnos nem nagyon jött be. Finomnak finom, de el kell fogynia pár üveggel, mire rájön az ember...
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.