Mandula

2013.12.29. 15:10

A mandula társas növény, párban kell ültetni a fákat, hogy jó legyen a termés. A két, kb 4-5 éves fáinkról idén kb 10 kg mandulát takarítottunk be. A tisztítást kombinátfogóval csináltuk, persze lehetett volna venni diótörőt is, csak ahhoz nem kellett volna elfelejteni megvenni a boltban.

Nasinak nagyon jó volt, olvasztott csokival leöntve és megdermesztve szintén. Az IKEA-s mandulatorta receptje annak ellenére, hogy egy nap alatt elfogyott, nem lopta magát a szívembe. Igazán jó receptet csak egyet találtam a mandulához, amiből mindenképp dupla adaggal kell készíteni, mert mielőtt a fára kerülne is gyorsan "párolog", vízkeresztet pedig tuti nem éli meg. Ezt a nosalty.hu-ról szereztem, Gargoyle receptje és ördögpirula néven bárki megtalálja. Mivel szeretem leegyszerűsíteni a főzést, ezt picit átdolgoztam, de nagyon finom szaloncukor lett belőle.

Mandulás szaloncukor

Hozzávalók: 

30 dkg mandula

30 dkg porcukor

10 dkg tejcsoki a masszába és + 10 dkg tejcsoki vagy étcsoki a bevonáshoz

1 narancs leve és reszelt héja

Vizet forralok a vízforralóval, ezt a forró vizet beleöntöm egy nagyobb tálba, amibe egy kisebb, kb. 1,5 l-es tál kerül. A kisebb tálba beleteszem a csokit (milka tejcsokit és spaaros tejcsokit is próbáltam), a narancs levét és a porcukrot. Amíg a csoki felolvad, elkeverem a narancslével és porcukorral. Kb 10 perc után a porcukor már nem ropog, hozzáöntöm a mandulát és addig keverem, amíg sűrű masszát nem kapok. Ha túl sűrű, lehet hozzá tenni 1-2 kanál vizet, de ez egyik adagnál sem fordult eddig elő.

Újabb vízforralás következik. A felforrt vizet egy tálba öntjük, amibe egy 2 dl-es, vastag falú üvegpohár kerül. Az üvegnek csak félig érhet a víz. A pohárba beletesszük a még fel nem olvadt csokoládét és hozzákezdünk a bonbonok megformázásához. A csoki az első vízzel nem lesz sokáig megfelelően híg, ezért ha a formázást befejeztem, lecserélem a vizet újabb adag forralt vízre. A csokit átkeverem és belemártom a bonbonokat. Az üvegpohár belső falán villával megforgatom a bonbonokat, így a csokiréteg vékony lesz ugyan, de nem fog lefolyni a bonbonról nagy pacákat képezve a szárításra használt sütőpapíron. 

A mandulát kb 3 adagban lehet ledarálni a robotgéppel. Az első adagot addig darálom, amíg össze nem áll, a másodikat liszt szerűre, a harmadikat pedig 2-3 mm-es darabokra. Így igazán massza szerű lesz, amiben ropogós manduladarabkák is lesznek.

A narancsot tiszta mosogató szivaccsal matt felületűre kell dörzsölni, mert így kevesebb viaszos vegyszer kerül a bonbonba.

Az eredeti recept szerint lassú tűzön kell elkészíteni a masszát és a csoki temperálást is. Ezzel a módszerrel viszont garantáltan nem ég le semmi, a csoki nem lesz fehér, a hatás ugyanaz és az üvegpohárral való temperálással kevesebb csoki megy veszendőbe ( ami amúgy az edény oldalán maradna maszatként)

Kb 60-70 darab szaloncuki lesz belőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://provincia2013.blog.hu/api/trackback/id/tr445716047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása