Spenót promo: 
Tavaszi vetésre ajánlott, friss fogyasztásra alkalmas fajta. Szára felálló, hosszú, levele középzöld színű, sima és kemény. Levélnyele vastag. Közepesen hidegtűrő. Korai szabadföldi termesztésre javasolt. 

Vetés: III-IV, 3-4 cm mélyen. Kelési idő: 15-20 0 C fokon 6-7 nap.Térállás: 20-30 cm-es sortávolságra vetjük. Szükség szerint ritkítjuk. 
Vetőmagszükséglet: 1-1,5 g/10m²
Szedés:: május-június. 
Tipp:
 mélyhűtésre is kiválló, ehhez blansírozzuk (lobogó vízbe dobjuk 1-2 percre), utána lecsepegtetjük, kihűtjük és csomagoljuk.

A K-vitamin amellett, hogy a véralvadás egyik fontos szabályozója, támogatja a máj méregtelenítő funkcióját, sőt a csontok felépítéséhez is szüksége van rá szervezetünknek. A spenótot sokan a gyomor-működést serkentő hatása miatt kedvelik. A tápértéke mellett sok oxálsavat is tartalmaz, amely vesekőképződésre hajlamos vegyület, de ismert emésztésserkentő és vastagbéltisztító hatása is. A spenót kiváló antioxidáns, bioaktív összetevői erősítik az immunrendszert, ismert vérnyomáscsökkentő hatása, jó reumára, ízületekre.

Leggyakrabban a termesztési idő alapján csoportosítják a spenótot, ennek megfelelően megkülönböztetnek téli és nyári fajtákat.

A legkorábbi friss zöldség, már a tél végén szedhető annak ellenére, hogy a hideget kevésbé tűri, mint a szárazságot. Egyéves növény. Magja kerek vagy apró tüskés is lehet, magtömege 8-10 gramm, csírázóképességét 4-5 évig tartja meg. Az új-zélandi spenótot nyáron lehet szedni. Amint magszárat fejleszt, a levelei már nem hasznosíthatók étkezésre.

Egy sorba vetettem a korai és kései spenótot, meglátjuk hogy mi fog történni. Első sorban a malacok miatt vettem a magokat, de nagyon finom levesnek és hústölteléknek is, így a fagyasztóba is kerülni fog pár zacskónyi.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://provincia2013.blog.hu/api/trackback/id/tr35875146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása