Leírások tudnivalók - Popey Spenót
2014.03.23. 12:34
Spenót promo:
Tavaszi vetésre ajánlott, friss fogyasztásra alkalmas fajta. Szára felálló, hosszú, levele középzöld színű, sima és kemény. Levélnyele vastag. Közepesen hidegtűrő. Korai szabadföldi termesztésre javasolt.
Vetés: III-IV, 3-4 cm mélyen. Kelési idő: 15-20 0 C fokon 6-7 nap.Térállás: 20-30 cm-es sortávolságra vetjük. Szükség szerint ritkítjuk.
Vetőmagszükséglet: 1-1,5 g/10m²
Szedés:: május-június.
Tipp: mélyhűtésre is kiválló, ehhez blansírozzuk (lobogó vízbe dobjuk 1-2 percre), utána lecsepegtetjük, kihűtjük és csomagoljuk.
A K-vitamin amellett, hogy a véralvadás egyik fontos szabályozója, támogatja a máj méregtelenítő funkcióját, sőt a csontok felépítéséhez is szüksége van rá szervezetünknek. A spenótot sokan a gyomor-működést serkentő hatása miatt kedvelik. A tápértéke mellett sok oxálsavat is tartalmaz, amely vesekőképződésre hajlamos vegyület, de ismert emésztésserkentő és vastagbéltisztító hatása is. A spenót kiváló antioxidáns, bioaktív összetevői erősítik az immunrendszert, ismert vérnyomáscsökkentő hatása, jó reumára, ízületekre.
Leggyakrabban a termesztési idő alapján csoportosítják a spenótot, ennek megfelelően megkülönböztetnek téli és nyári fajtákat.
A legkorábbi friss zöldség, már a tél végén szedhető annak ellenére, hogy a hideget kevésbé tűri, mint a szárazságot. Egyéves növény. Magja kerek vagy apró tüskés is lehet, magtömege 8-10 gramm, csírázóképességét 4-5 évig tartja meg. Az új-zélandi spenótot nyáron lehet szedni. Amint magszárat fejleszt, a levelei már nem hasznosíthatók étkezésre.
Egy sorba vetettem a korai és kései spenótot, meglátjuk hogy mi fog történni. Első sorban a malacok miatt vettem a magokat, de nagyon finom levesnek és hústölteléknek is, így a fagyasztóba is kerülni fog pár zacskónyi.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.