Zöldborsó

2013.11.24. 18:09

Áprilisban került a föld alá Zsuzsi, két hétre rá már bújtak is elő az első levelecskék. A júniusi vizsgaidőszakomban borsót és meggyet szüreteltünk. Zsuzsiból (a zöldbabhoz hasonlóan) szintén 2 sor lett, szintén sűrűn vetve és szintén bő terméssel. Igazi párkapcsolati próba volt a szüret utáni napokban hajnali 1-ig fosztani. A zöldbabbal ellentétben nem szabad 1 hétnél többet várni a betakarításra, mert zsengén a legfinomabb. Igénytelen növény, hamar hoz termést, jövőre a szüret után újravetjük, mert szeptemberre pont be fog érni. De az is lehet, hogy a sor közé sárgadinnyét ültetünk, szigorúan a tengerimalacok közreműködésével készült komposztba, mert amiket idén így ültettünk, azok rengeteg gyümölcsöt hoztak.

A borsót tisztítás után lefagyasztottam - bár olvastam, hogy fagyasztás előtt elő kell főzni, a zöldség most, november végén még mindig tökéletes állapotban van. Legtöbbször a rizshez szórok egy-két marékkal vagy levesbe kerül még belőle. Nem nagy kedvencem, pedig belőle is tudok finom dolgokat készíteni! Ilyen például:

- Zöldborsós rizottó

- Zöldborsó pörkölt

- Franciasaláta

- Zöldséges makréla

Zöldborsós rizottó

Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó, 30 dkg rizs, 5 dkg trappista vagy ömlesztett sajt

Elkészítés: A nővéremnél ettem először barna rizst, de nyuszi voltam megkérdezni, hogyan is készíti, így neten néztem utána. Sok megoldás létezik, de a fehér rizzsel ellentétben ezt még egyszer sem sikerült elrontanom. A rizsre háromszoros mennyiségű forró vizet öntök és hagyom állni 1-2 órát. A víz lehet hogy zavaros lesz, de nem cserélem ki, hozzáadom a borsót és ezzel együtt főzöm meg. Kb. 20 percig alacsony lángon és 20 percig fedő alatt pihentetve, hogy felszívja a maradék vizet. Az pihentetés utolsó 5 percében szoktam hozzáadni a sót, zöldfűszereket és a reszelt sajtot. Ha nincs idő a beáztatásra, akkor tovább kell főzni 10-15 perccel. Viszont ha igazán finomat szeretnénk, akkor szükséges a hosszú előkészület.

Zöldborsó pörkölt

Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó, pirospaprika, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejszín vagy tejföl, 2 evőkanál étolaj, só, bors, majoránna, bazsalikom, petrezselyem, ha antivega a párunk, akkor 10 dkg tarja vagy sonka. Köretnek a nokedli a legjobb választás. 

Elkészítés: A felaprított hagymát kevés olajjal megpároljuk, antivegák a hagymával együtt az apró kockákra vágott felvágottat sütik meg. Amikor a hagyma már üvegesedik, hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük, a zöldborsót kevés vízzel és a fűszerekkel hozzáadjuk és megfőzzük. A tejszínből/tejfölből kevés lisztel habarást készítünk és 5 perc alatt összeforraljuk. 

Francia saláta

Hozzávalók: 15 dkg sárgarépa, 15 dkg zöldborsó, 15 dkg alma, 15 dkg burgonya, 15 dkg ecetes uborka, majonéz, oregano, só

Elkészítés: A zöldségeket kockákra vágjuk, megfőzzük. Közben az almát és az uborkát is kockákra vágjuk. Amikor a zöldségek megfőttek, leszűrjük, összekeverjük az össze hozzávalót és betesszük a hűtőbe 1-2 órára. Rántott húsokhoz nagyon jó köret.

Zöldséges makréla

Hozzávalók:1 konzerv borsos makréla filé vagy 1 db friss, megtisztított makréla, 2 db mackósajt, 15 dkg zöldborsó, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg burgonya, oregano, kakukkfű, rozmaring, majoranna, bazsalikom

Elkészítés: A zöldségeket feltesszük sós vízben főni, közben a makrélát egy serpenyőben picit megmelegítjük. Hozzáadjuk a mackósajtot, fűszereket és a zöldségeket és kész.

Ez az egyik legrégibb recept, amit kifejlesztettem. Nagyon gyors és finom vacsora, hosszú munkanapok után gyakran készítettük barátnőmmel a régi albérletben. 

A bejegyzés trackback címe:

https://provincia2013.blog.hu/api/trackback/id/tr395649884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása