Zöldbab
2013.11.22. 18:42
A kiskertünk egyik olyan növénye, amire nagyon büszkék voltunk - és az idei sikere alapján - leszünk is. 2013-ban a konyhakert még csak próba üzemmódban volt, így csak egy dobozzal ültettünk - 2 sor jött ki, a nagykönyvhöz képest sűrűbben, napfényes helyre, a zöldborsó mellé ültetve. Fajta neve: Janka. Gyorsan nőtt, és nagyon szép lett. Ültetéstől számítva 4. hónapban már le is szüreteltük 2x. Jövőre a szárazbab is esélyt fog kapni.
A párom igazi tündér volt, mert együtt vettük a magokat, együtt ültettük, kapáltuk, öntöztük, szüreteltük. Amikor pedig a betakarítás után rákérdeztem, mit szeretne a zöldbabból, közölte, hogy ő azt igazából nem is szereti... Szerencsére erre rácáfoltam, mert az alábbi ételeket - mint kiderült - nyom nélkül képes eltüntetni és örülni ha ezek kerülnek az asztalra. Persze egy spagettit vagy pizzát nem pótolhatnak, de akkor is finomak és laktatóak még egy antivega férfinak is :)
Szedés és darabolás után lefagyasztottuk, a főzelék kivételével minden esetben pörköltalapot készítek, és amikor a hús már puhul, akkor jön a bab. Az oregano, kakukkfű, fokhagyma és ecet hozza ki az igazán finom ízeket.
- Zöldbab pörkölt
- Rakott zöldbab
- Zöldbab főzelék
- Palóc leves
- Zöldbab fasírt
Zöldbab pörkölt
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 50 dkg darált vagy sertés apróhús, 50 dkg zöldbab, 2 cikk fokhagyma, babérlevél, pirospaprika, só, kevés olaj vagy zsírszalonna, 1 tejföl vagy 1 dl tejszín
Elkészítés: Bár megoszlanak a vélemények a szalonna hasznosságáról, a szüleim ezzel nem értenek egyet, így a hűtőnket mindig feltöltik (szerintük kevés ) malachusival és szalonnával. Tehát vagy farkasszemet nézünk minden hűtő nyitáskor, vagy pusztítunk belőle. A szalonna kellemes, füstös ízt ad az ételnek, és ha nem visszük túlzásba, nem is lesz zsíros. Egy vékony csíknyi szalonnát - ami kb 1 púpozott evőkanál 0,5 mm-es kockákra vágva-, nagyon lassú tűzön, fedő alatt átlátszóra sütöm, hogy kiolvadjon belőle a zsír. Ekkor hozzáadom a szintén apróra vágott vöröshagymát, és fedő alatt lassan készre párolom. Ekkor jön az őrölt pirospaprika, amihez a gyors hagymával való összekeverés után hozzáadjuk az apróra vágott vagy darált sertéshúst. Kevergetjük kb 1 percig, épp csak színt kell váltania és rátesszük a fedőt. Az alacsony fokozat ilyenkor a legjobb dolog, ami az étellel történhet. Bár tovább tart, de érezhetően finomabbak azok a húsok, amik sütését- főzését nem kapkodom el. Amikor a husi már majdnem jó, jön a zöldbab, a só, a zúzott fokhagyma, 1-2 db babérlevél és ismét só, mert képtelen vagyok elsőre megfelelő mennyiséget beletenni. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Amikor a bab is megfőtt, jöhet a tejföl, összeforralom, teszek bele egy teáskanál 20%-os ecetet és kész. Bár a tejszínnel krémesebb az állaga, csak akkor használom, amikor a szalonnát felváltja az olaj. A szalonna és a tejszín együttes használata szerintem már túl zsíros lenne. Kakukkfűvet, oreganot és rozmaringot is bátran használhatok az ízesítésére. Másnap is finom, és nem kell attól tartani, hogy kifolyik a leve munkába menet, ha jól sikerült a pörköltalap.
Rakott zöldbab
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 50 dkg darált sertéshusi, 50 dkg zöldbab, 2 cikk fokhagyma, babérlevél, pirospaprika, só, kevés olaj, 1 dl tejszín, 10 dkg szeletelt trappista vagy füstölt sajt, rizs.
Elkészítés: A darálthusiból, vöröshagymából, pirospaprikából, fokhagymából pörkölt alapot készítek, nyáron kiegészítem egy paradicsommal vagy paprikával, esetleg mind kettővel a zöldbabot hozzáöntöm egy kevés sóval és babérlevéllel főni, és a rizs egy külön fazékba kerül. A kedvenc a barna rizs, ami sokkal finomabbra sikerült már elsőre, mint a sima fehér társai. Az árát simán megéri. Háromszoros vízben kell feltenni főni, kb 40 perc alatt el is készül. Amikor már megfőtt, kerül bele a só és a tejszín. Amikor mind a két edényben puhára főttek a hozzávalók, rétegezve egy tűzálló tálba vagy tepsibe rétegezünk a pörkölt alapot és a rizst. A tetejére trappista sajt vagy füstölt sajt kerül. Sütőben 220 fokon kb 20-30 perc alatt készre sütjük. Ez az egyik kedvenc.
Zöldbab főzelék
Hozzávalók: 1 kg zöldbab, babérlevél, 2 gerezd fokhagyma,tejszín vagy tejföl, két evőkanál liszt, só, bors, 1 evőkanálnyi ecet, + választható feltét, 1 teáskanál ecet.
Elkészítés: A zöldbabot a fűszerekkel együtt hideg vízben feltesszük főni, és amikor megfőtt, belezuttyantom a tejszínes vagy a tejfölös habarást és egy teáskanál 20 %-os ecetet. A habarásnál figyelek arra az alapszabályra, hogy a lisztet elkeverem a tejtermékkel és mielőtt beletenném a főzelékbe, a főzelék felforrt alaplevéből pár evőkanállal elkeverek a habarással, így nem lesz csomós és szebben eloszlik az ételben. Pár percig forralom és forrón tálalom. Vega barátnőmnek sajtos pirítóst készítettem hozzá, ami eléggé egyedi megoldás nálunk. A kenyérszeleteket trappista sajttal a tetejükön a melegszendvics sütőbe teszem, lezárom és addig sütöm, amíg a sajt bele nem sül a kenyérbe és ropogós nem lesz. Pár szem tökmagot is lehet a sajt alatt sütni, így még különleges is lesz + hamarább elfogy az a mázsányi olajtökmag, ami a kamrában vár a végzetére.
Palóc leves
Hozzávalók: 30 dkg birkahús, bár én malaccal csinálom, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 30 dkg zöldbab, 1 db öklömnyi burgonya, 1 szál sárga és fehérrépa, babérlevél, tejszín vagy tejföl, 1 evőkanál liszt, só, 1 teáskanál ecet.
Elkészítés: A husit felkockázom, és a fentebb részletezett módon pörköltalapot csinálok. Amikor megpuhult, hozzáadom a zöldbabot, és a többi felkarikázott és kockázott zöldséget. Vízzel felöntöm, készre főzöm, habarást készítek, beleteszek 1 teáskanál 20 %-os ecetet és forralom még pár percig. Igen laktató és ízletes vacsora.
Zöldbabos fasírt
Hozzávalók:50 dkg zöldbab, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, kakukkfű, oregano, só, zsemlemorzsa, 1 tojás, 20 dkg burgonya
Elkészítés:A zöldbabot és a burgonyát sós vízben felteszem főni, amikor megfőttek és kihűltek, a burgonyát apróra töröm, a tojással, fűszerekkel és a zöldbabbal összekeverem, kis gombócokat formázok, zsemlemorzsában megforgatom és forró olajban kisütöm. Uborkasalit terveztem mellé, de már sütés alatt elfogytak és jól laktunk. Mindenki boldog volt, a legjobban talán a tengerimalacok akik megkapták az uborkát.
Szerző: Mütyesz
Szólj hozzá!
Címkék: Zöldbab főzelék Rakott zöldbab Zöldbab pörkölt Zöldbabos ételek
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.